2024 Üst Düzey Yönetici Belgesi Nedir?

Üst Düzey Yönetici Belgesi Nedir?

Üst Düzey Yönetici Belgesi nedir, özellikle yolcu, eşya, kargo ve yük taşımacılığı faaliyetini yerine getiren ilgili yetki belgesine sahip firmaların Üst Düzey Yöneticilerinin alması zorunlu bir Mesleki Yeterlilik ve Üst Düzey Yöneticilik Belgesidir. Üst Düzey Yönetici belgesi alınabilmesi için en az lise mezunu olunması gerekir.

Üst Düzey Yönetici Belgesi Nedir?

Üst Düzey Yönetici Belgesi nedir sorusunu cevaplamadan önce ÜDY Belgesi terimini açıklamak gerekir. ÜDY kelimesi aslında Üst Düzey Yönetici kelimelerinin baş harflerinden elde edilmiştir. Üst Düzey Yönetici Belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı‘na bağlı Özel Öğretim Kurumlarında eğitim ve sınav süreçleri sonrası Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen Mesleki Yeterlilik Belgesidir. Özellikle Üst Düzey Yönetici Belgesi alınabilmesi ve geçerliliği olması için yetki belgesine sahip bir firma gerekmektedir. Firmanın yetki belgesi türüne göre ÜDY Belgesi değişiklik gösterecektir.

Üst Düzey Yönetici Belgesi
Üst Düzey Yönetici Belgesi

Üst Düzey Yönetici Belgesi Çeşitleri

Üst Düzey Yönetici Belgesi kendi içerisinde 4 (dört) farklı çeşitten oluşmaktadır. Ticari taşımacılık faaliyetine ve taşımacılığın yapıldığı lokasyona göre farklılıklar bulunmaktadır.

ÜDY 1 Belgesi; Uluslararası Yolcu Taşımacılığı faaliyetini yerine getiren firmaların Üst Düzey Yöneticilerinin Üst Düzey Yönetici 1 Belgesi almaları gerekmektedir.

ÜDY 2 Belgesi; Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı faaliyetini yerine getiren firmaların Üst Düzey Yöneticilerinin Üst Düzey Yönetici 2 Belgesi almaları gerekmektedir.

ÜDY 3 Belgesi; Uluslararası Eşya, Kargo ve Yük Taşımacılığı faaliyetini yerine getiren firmaların Üst Düzey Yöneticilerinin Üst Düzey Yönetici 3 Belgesi almaları gerekmektedir.

ÜDY 4 Belgesi; Yurtiçi Eşya, Kargo ve Yük Taşımacılığı faaliyetini yerine getiren firmaların Üst Düzey Yöneticilerinin Üst Düzey Yönetici 4 Belgesi almaları gerekmektedir.

Hangi Yetki Belgesi Sahibi Firmalar ÜDY 1 Belgesi Alması Zorunludur?

B1 Yetki Belgesine sahip firmaların araç sayısı ve yolcu taşımacılığı yapılacak koltuk sayısına göre en az 1 (bir) adet ÜDY 1 Belgesine sahip olmaları zorunludur.

Hangi Yetki Belgesi Sahibi Firmalar ÜDY 2 Belgesi Alması Zorunludur?

D1 Yetki Belgesi, T1 Yetki Belgesine sahip firmaların araç sayısı ve yolcu taşımacılığı yapılacak koltuk sayısına göre en az 1 (bir) adet ÜDY 2 Belgesine sahip olmaları zorunludur.

Hangi Yetki Belgesi Sahibi Firmalar ÜDY 3 Belgesi Alması Zorunludur?

C2 Yetki Belgesi, L2 Yetki Belgesi, M3 Yetki Belgesi, R2 Yetki belgesi ve TİO Yetki belgesine sahip; eşya, yük ve kargo taşımacılığı yapan firmaların bünyesinde en az 1 (bir) adet ÜDY 3 Belgesine sahip personeli olmak zorundadır.

Hangi Yetki Belgesi Sahibi Firmalar ÜDY 4 Belgesi Alması Zorunludur?

L1 Yetki Belgesi, M2 Yetki Belgesi, N2 Yetki Belgesi, P2 Yetki Belgesi, R1 Yetki belgesine sahip; eşya, yük ve kargo taşımacılığı yapan firmaların bünyesinde en az 1 (bir) adet ÜDY 4 Belgesine sahip personeli olmak zorundadır.

ÜDY Belgesi için Gereken Şartlar Nelerdir?

ÜDY Belgesi için gereken şartlar, ÜDY Belgesi ne işe yarar, ÜDY Belgesi nedir, ÜDY Belgesi nasıl alırım, ÜDY Belgesini kimler alabilir, ÜDY Belgesi nerelerde kullanılır, gibi sıkça sorulan soruları sizler için aydınlatmaya çalışıyoruz.

Üst Düzey Yönetici Belgesi sahibi olabilmek için gerekli olan en önemli şart silah, uyuşturucu, gümrük ve insan kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı sabıka kaydı bulunmamasıdır. Bu şartı taşıyan ve en az lise mezunu olan kişiler ÜDY Belgesi alabilir.

Üst Düzey Yönetici Belgesi
Üst Düzey Yönetici Belgesi

Üst Düzey Yönetici Belgesi Neden Alınmalıdır?

ÜDY Belgesi yolcu, eşya, yük ve kargo taşımacılığı faaliyeti yapan firmaların; yaptıkları faaliyetin nitelik ve kapsamına göre firmanın taşıma faaliyetlerine devam edebilmesi ve cezai yaptırıma maruz kalmaması için firmasında ÜDY 1 Belgesi, ÜDY 2 Belgesi, ÜDY 3 Belgesi veya ÜDY 4 Belgelerinden firmasına uygun olan ÜDY Belgesi sahibi bir personeli olmak zorundadır.

Üst Düzey Yönetici Belgesini Kimler Alabilir?

ÜDY 1 Belgesi ve ÜDY 2 Belgesini;

  • Yolcu taşımacılığı yapmakta olan firmanın yönetici, müdür, şef veya yetkili personel,
  • Yolcu taşımacılığı sektöründe çalışan, çalışmak isteyen ve kariyer planı olan kişiler,
  • Turizm bölümü mezunları veya öğrenciler,
  • En az lise mezuniyeti bulunan herkes;

Uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından sabıka kaydı bulunmaması durumunda ÜDY 1 Belgesi veya ÜDY 2 Belgesi alabilir.

ÜDY 3 Belgesi ve ÜDY 4 Belgesini;

  • Yük taşımacılığı yapmakta olan firmanın yönetici, müdür, şef veya yetkili personel,
  • Yük taşımacılığı sektöründe çalışan, çalışmak isteyen ve kariyer planı olan kişiler,
  • Lojistik bölümü mezunları veya öğrenciler,
  • En az lise mezuniyeti bulunan herkes;

Uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından sabıka kaydı bulunmaması durumunda ÜDY 3 Belgesi veya ÜDY 4 Belgesi alabilir.

Unutulmamalıdır ki, ÜDY 1 Belgesi alan bir kişi ÜDY 2 Belgesini, ÜDY 3 Belgesi alan bir kişi ise ÜDY 4 Belgesini almış sayılır.

Üst Düzey Yönetici Belgesi nedir, sorusu özellikle tarafımıza en çok yöneltilen sorulardan bir tanesidir. Üst Düzey Yönetici Belgesi almak için eğitim ve sınav periyotlarını başarılı ile tamamlamanız gerekmektedir.

ÜDY Belgesi Nereden Alınır?

ÜDY Belgesi alma sürecinin uzun sürdüğü düşünülmektedir. Ancak sanılanın aksine ÜDY Belgesi 1 Ayda alınan bir Mesleki Yeterlilik Belgesi türüdür. Her yıl güncellenen ÜDY Belgesi Fiyatları ile ilgili de 2024 ÜDY Belgesi Fiyatları yazımızı inceleyerek geniş bilgi sahibi olabilirsiniz.

Zam Gelmeden 1 Ayda ÜDY Belgenizi Alın
Zam Gelmeden 1 Ayda ÜDY Belgenizi Alın

ÜDY Belgesi haricinde Eğitim Kurumlarımız ODY Belgesi vermeye de yetkili ve Türkiye’de en çok tercih edilen eğitim kurumlarından bir tanesidir. ÜDY Kurs Merkezi sitemizden edindiğiniz bilgilerden yola çıkarak ODY Belgesi hakkında edinmek istediğiniz bilgiler ve talepleriniz için ODY Kurs Merkezi internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Artan belge fiyatlarından etkilenmemek ve sınırlı sayıda kontenjan avantajını kaçırmamak için +90 549 493 4242 numaralı telefonumuzdan yetkili personellerimiz ile görüşebilir ve ÜDY Belgesi ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

5/5 (1 Review)

Yorum yapın