2024 ÜDY Kapsamları Nelerdir?

ÜDY Kapsamları Nelerdir?

ÜDY kapsamları nelerdir sorusunu yanıtlamadan önce ÜDY kelimesinin anlamı ve ÜDY Belgeleri nelerdir kısaca açıklayalım. ÜDY Belgesine Üst Düzey Yönetici kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. ÜDY Belgeleri firmaların Üst Düzey Yöneticilerinin Uluslararası ya da yurtiçi yük, eşya ve kargo veya yolcu taşımacılığı faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli olan belgelerdir.

ÜDY Kapsamları nelerdir sorusunu cevaplamadan önce ÜDY Belgesi çeşitlerini ve kısaca tanımlarına değinelim. 

  • ÜDY 1 Belgesi; Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan firmaların en az lise mezuniyeti bulunan; müdür, yönetici, şef veya yetkili personelinin alması gereken belgedir.
  • ÜDY 2 Belgesi; Yurtiçi yolcu taşımacılığı yapan firmaların en az lise mezuniyeti bulunan; müdür, yönetici, şef veya yetkili personelinin alması gereken belgedir.
  • ÜDY 3 Belgesi; Uluslararası yük, eşya ve kargo taşımacılığı yapan firmaların en az lise mezuniyeti bulunan; müdür, yönetici, şef veya yetkili personelinin alması gereken belgedir.
  • ÜDY 4 Belgesi; Yurtiçi yük, eşya ve kargo taşımacılığı yapan firmaların en az lise mezuniyeti bulunan; müdür, yönetici, şef veya yetkili personelinin alması gereken belgedir.
ÜDY Kapsamları
ÜDY Kapsamları

ÜDY Kapsamları

ÜDY Kapsamları; firma faaliyetlerinin özelliklerine ve yapılan işin hangi bölgeye yapıldığına bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Yurtiçi veya yurtdışında hizmet sunan şirketlerin, hizmet gösterdikleri bölgeye göre yaptıkları iş ilgili ÜDY Belgelerine sahip olmalarına özen göstermeleri önemlidir. Firmaların yanlış ÜDY Belgesi bulundurması durumunda faaliyetlerini yavaşlatma, durdurma ve idari para cezası yaptırımına maruz kalmaları kaçınılmaz olacaktır.

ÜDY 1 Belgesi;

ÜDY 1 Belgesi, Uluslararası Yolcu Taşımacılığı alanında faaliyet gösteren ve ilgili yetki belgelerine uygun olarak istihdam yükümlülüğü bulunan Üst Düzey Yöneticilik Belgesini ifade eder. ÜDY 1 Belgesine başvurabilmek için en önemli şartlardan biri en az lise mezunu olmaktır. Firma içindeki müdür, yönetici, şef veya yetkili personel özellikle ÜDY 1 belgesi için başvuruda bulunmaktadır. ÜDY kapsamları noktasında ÜDY 1 Belgesi, ÜDY 2 Belgesini kapsamaktadır. Kısaca ÜDY 1 Belgesi sahibi ÜDY 2 Belgesine sahip olmuş olur.

ÜDY 2 Belgesi;

ÜDY 2 Belgesi, Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı alanında faaliyet gösteren ve ilgili yetki belgelerine uygun olarak istihdam yükümlülüğü bulunan Üst Düzey Yöneticilik Belgesini ifade eder. ÜDY 2 belgesine başvurabilmek için en önemli şartlardan biri en az lise mezunu olmaktır. Firma içindeki müdür, yönetici, şef veya yetkili personel özellikle ODY 2 belgesi için başvuruda bulunmaktadır.

ÜDY 3 Belgesi;

ÜDY 3 Belgesi, Uluslararası Eşya, Yük ve Kargo Taşımacılığı alanında faaliyet gösteren ve ilgili yetki belgelerine uygun olarak istihdam yükümlülüğü bulunan Üst Düzey Yöneticilik Belgesini ifade eder. ÜDY 3 Belgesine başvurabilmek için en önemli şartlardan biri en az lise mezunu olmaktır. Firma içindeki müdür, yönetici, şef veya yetkili personel özellikle ÜDY 3 belgesi için başvuruda bulunmaktadır. ÜDY kapsamları noktasında ÜDY 3 Belgesi, ÜDY 4 Belgesini kapsamaktadır. Kısaca ÜDY 3 Belgesi sahibi ÜDY 4 Belgesine sahip olmuş olur.

ÜDY 4 Belgesi;

ÜDY 4 Belgesi, Yurtiçi Eşya, Yük ve Kargo Taşımacılığı alanında faaliyet gösteren ve ilgili yetki belgelerine uygun olarak istihdam yükümlülüğü bulunan Üst Düzey Yöneticilik Belgesini ifade eder. ÜDY 4 Belgesine başvurabilmek için en önemli şartlardan biri en az lise mezunu olmaktır. Firma içindeki müdür, yönetici, şef veya yetkili personeli özellikle ÜDY 4 belgesi için başvuruda bulunmaktadır.

ÜDY Kapsamları
ÜDY Kapsamları

Genel olarak, ÜDY kapsamları; yapılan işin türü, işin yapıldığı konum ve çeşidine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Şirketlerin, iş gereksinimlerine uygun olarak ÜDY Belgesi seçmeleri önemlidir. Uygun ÜDY Belgesine sahip olmayan firmalar, 4925 sayılı “Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği” çerçevesinde yaptırımlarla karşılaşabilirler.

Bu yazımızda ÜDY kapsamları sorusunu ayrıntılı bir şekilde anlattık. ODY Belgesi ve kapsamları hakkında bilgi almak için ODY Kurs Merkezi internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

ÜDY Belgesi Nereden Alınır?

ÜDY Belgesi alma sürecinin uzun sürdüğü düşünülmektedir. Ancak sanılanın aksine ÜDY Belgesi 1 Ayda alınan bir Mesleki Yeterlilik Belgesi türüdür. Her yıl güncellenen ÜDY Belgesi Fiyatları ile ilgili de 2024 ÜDY Belgesi Fiyatları yazımızı inceleyerek geniş bilgi sahibi olabilirsiniz.

Zam Gelmeden 1 Ayda ÜDY Belgenizi Alın
Zam Gelmeden 1 Ayda ÜDY Belgenizi Alın

ÜDY Belgesi haricinde Eğitim Kurumlarımız ODY Belgesi vermeye de yetkili ve Türkiye’de en çok tercih edilen eğitim kurumlarından bir tanesidir. ÜDY Kurs Merkezi sitemizden edindiğiniz bilgilerden yola çıkarak ODY Belgesi hakkında edinmek istediğiniz bilgiler ve talepleriniz için ODY Kurs Merkezi internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Artan belge fiyatlarından etkilenmemek ve sınırlı sayıda kontenjan avantajını kaçırmamak için +90 549 493 4242 numaralı telefonumuzdan yetkili personellerimiz ile görüşebilir ve ÜDY Belgesi ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

5/5 (1 Review)

Yorum yapın